I en verden der konstant ændrer sig falder det mig uroligende ind at prisen på de produkter Dansk landbrug producere ikke har ændret sig væsentlig de sidste mange år.
Fødevareprisen i butikken er over årene steget ganske støt, såsom alle andre forbrugsprodukter.
Men den enkelte landmand oplever ikke fortjenesten.
De ingredienser som landmanden skal bruge til at producere fødevarer, såsom gødning, arbejdskraft og maskiner, er steget væsentligt de seneste 10 år. Bla i form af store afgifter fra politisk side. Det samme gælder de rammer som der skal produceres under. Bla. er der kastet milliarder efter dyrevelfærd og miljøfor bedringer. Og vi kan bestemt hurtigt blive enige om at dyrevelfærd og miljø er to meget meget vigtige forhold som SKAL være iorden hvis vi fortsat skal drive et ansvarligt og bæredygtigt landbrug. Men prisen på grisen, så at sige, skal altså også med op, og det er livsnødvendigt at det sker snarest, da vi i Dansk landbrug over de sidste 4 år har oplevet en meget alvorlig økonomisk krise. Faktisk så alvorlig at det for mange landmænd har betydet at de ufrivilligt har måttet dreje nøglen med alvorlige tab til følge som vil følge dem resten af livet.
Som det ser ud i dagens Danmark beskæftiger landbruget ca 250.000 mennesker, hvis man tager alle følgevirksomheder med, og vi står for 20 % af den samlede eksport. Udover det er vi i Danmark førende på know how, fordi vi i mange år har postet mange milliarder i forskning som har givet os en viden som sælges verden over. Der er ingen steder i verden hvor vi har så lavt et medicinforbrug som vi har i Danmark. Det kan lyde underligt og usammenhængende når man i medierne meget ofte kan læse at vi er på afgrundens rand. Men virkeligheden er faktisk en anden. På dyrevelfærd´s siden har ingen nationer bidraget mere til en sund avlsbestand og en sober måde at behandle vores dyr på som vi har herhjemme. Og det er virkelig noget som der bliver lagt mærke til i de lande vi sammenligner os med.
I Danmark er det sådan at vi kan spore alle dyr der bliver slagtet, tilbage til den der har produceret dem. Et system der har taget mange år at udvikle, og et system som virkelig giver en unik fødevaresikkerhed. Det betyder bla at hvis der er nogen der ikke overholder den gældene lovgivning, kan det meget hurtigt spores tilbage til den som har lavet fejlen og man kan få sat en stopper for ukorrekt håndtering af produktionen i en sådan fart at en "farlig" fødevare aldrig når forbrugerens spisebord.
Der forefindes jo desværre nogle brodne kar i erhvervet, som ikke helt har forstået forskellen på rigtigt og forkert. Og det giver anledning til negativ omtale i pressen, og det er noget som
virkelig sælger i pressens favør. Det gør den gode historie desværre ikke, og derfor har forbrugeren desværre ikke et reelt billede af hvordan tingene fungere i virkeligheden.
Jeg er ikke i tvivl om at vi fortsat vil udvikle os så vi bliver endnu dygtigere til at producere sunde og forsvarlige fødevarer, som ikke ødelægger vores dejlige natur, og vi vil fortsat yde den bedst tænkelige indsats for at vores dyr har et godt liv, selvom deres skæbne er planlagt på forhånd. Vi har dog lært at glade og sunde dyr giver de bedste resultater, både for økonomien hos den enkelte landmand, og for forbrugeres fødevaresikkerhed.
Men kære læser!!!! Vi SKAL have ændret vilkårende for de Danske landmænd, hvis vi fortsat vil bevare et unikt forspring og en verdenskendt vare.
Danmark har ikke råd til at undvære de tusindvis af naturforvaltere som dagligt kæmper for overlevelse for at DU som forbruger kan indtage det daglige brød uden at sætte dig selv i fare.
Vi er villige til dialog. Er du?